האם הצמח נענע יכול לשפר את חיי האדם?
נענע
נענע (Mentha longifolia) הוא צמח מרפא וצמח תבלין המכור לנו בחיי היום יום. השימוש העיקרי שלנו כיום בנענע הוא בחליטה או תוספת לתה, אבל יש לו שימושים נוספים שאולי חלקנו לא מכירים(את השימושים האלה נפרט עוד מעט). נענע הוא צמח רב שנתי ממשפחת השפתניים הנמצאת כמעט בכל מקום שיש בו שמש ומים(היא אוהבת הרבה שמש מים) והיא פורחת בחודשי יוני-אוקטובר. את צמחי הנענע ניתן להרבות באמצעות זרעים בתחילת הקיץ אך מומלץ להרבותם באמצעות ייחורים על מנת להבטיח את איכות הצמח ואת בריאותו. ניתן להרבות את צמחי הנענע באמצעות ייחורים במשך כל עונות השנה.
תעודת זהות
- שם מדעי: Mentha
- שם עממי: נענע
- רב שנתי\חד שנתי: רב שנתי
- דרך האבקה: על ידי חרקים מאביקים
- עונת פריחה: יוני – אוקטובר
- משפחה: השפתניים
- בית גידול: כל מקום, הנענע אוהבת הרבה מים ושמש. בטבע נענע נמצאת ליד נחלים
- תפוצה בארץ: גליל, עמק ירדן עליון, גלבוע, כרמל, הרי שומרון, הרי יהודה, בקעת ים המלח, שרון, שפלה, נגב צפוני, ערבה ובקעת הירדן
- יחסי גומלין בטבע: השמניים האתרים שלהם דוחים בעלי חיים מלאכול את הצמח ומשמשים את המושך חרקים מאביקים. נענע או צמחים בכללי מששמשים את החרקים בדרכים שונות: כמקור מזון וכמקום מוגן לחיות. לעתים חומרי צמחים שונים וחומרים הדרושים לקיומם. גם חרקים משמשים את הצמחים – לצורך רבייה למשל – וחלק גדול מהצמחים משתמשים בחרקים באופן בלעדי כדי להתרבות
- תיאור הפרח: פרחים קטנים, צבע עלי הכותרת – סגול לילך, הכותרת שעירה מבחוץ. עלים אובליים ירוקים. 4 אבקנים ו-2 צלקות
- צורות ריבוי של הצמח: את צמחי הנענע ניתן להרבות באמצעות זרעים בתחילת הקיץ. אך מומלץ להרבותם באמצעות ייחורים ל מנת להבטיח את איכות הצמח ואת בריאותו. ניתן להרבות את הנענע באמצעות ייחורים במשך כל עונות השנה
נענע – המיתולוגיה היוונית + ההיסטוריה של הנענע
פולקלור: מקור השם: בלועזית, מינטה נקראת על שם הנימפה . במיתולוגיה היונית מסופר על פלוטו אל השאול שהתאהב בנימפה בשם מנטה, והוא עורר את קנאתה של אישתו פרספונה, שהפכה את הנימפה לצמח שפוף, פלוטו ניסה להחזיר את מינטה לקדמותה אך ללא הועיל ולכן הוא נתן לה ריח חזק. רפואה עממית: שמן מנתה משמש לאלחוש מקומי במקרי כאב, יעיל במיוחד נגד כאבי שינים. המיתולוגיה היוונית הידועה במיתולוגיה היוונית כעשב האירוח, אחד מהשימושים הידועים הראשונים של מנטה באירופה היה כמרקחת חדרים. העשב היה פזור על הרצפה כדי לכסות את ריח האדמה הקשה. הדריכה על המנטה עזרה להפיץ את ריחה דרך החדר. כיום, זה נפוץ יותר עבור ארומתרפיה באמצעות שימוש בשמנים אתריים. (לא ידועה מי גילה ומתי אבל זכורים שימושים של הנענע עוד מלפני אלפיים שנה).
נענע שימושים
נענע היא צמח מרפא מוכר ונמצא בשימוש נרחב ברפואת צמחי מרפא, לנענע יתרונות בריאותיים רבים כגון:
- מסייעת לטיפול בדלקת גרון
- מסייעת בשחרור של שרירים תפוסים
- מורידה נפיחות בבטן ומפחיתה גזים במעיים
- מסייעת להקלת סימפטומים של מעי רגיז
- מסייעת לפינוי ליחה ונזלת
- מרגיעה בחילות והקאות
- מסייעת במניעת ריח רע מהפה
- מפחיתה מצבי חום
- מסייעת לטיפול באבני מרה
ממה הנענע מורכבת?
במאה גרם של עלי נענע טריים ניתן למצוא 85.55 גרם מים, 44 קלוריות, 3.29 גרם חלבון, 0.73 גרם שומן, 8.41 פחמימות ו- 6.8 גרם סיבים תזונתיים. בנוסף לכך, הנענע עשירה מאוד במינרלים, למשל: ניתן למצוא במאה גרם נענע 199 מ”ג סידן, 11.87 מ”ג ברזל, 60 מ”ג זרחן ו- 458 מ”ג אשלגן. החומר הכי חשוב בנענע הוא המנטול שנותן לה כמעט את כל תכונותיה הרפואיות למנתול איכות מאלחשת מקומית והשפעה הנוגדת גירויים. זוהי מולקולה קטנה, מסיסה בשומן כך שהיא יכולה לחדור דרך שכבת האפיתול להגיע אל העצבים האחראים לתחושת החום והקור ובפרט לקצוות התחושתיים הצפופים של העצב המשולש ברקמה הרירית של הפה.
נענע – חלק מהמינים
נענע חריפה
נענע חריפה היא צמח רב-שנתי המפתח שורשים מעובים ומצמיח מהם גבעולים, בדומה לכל נענע. גובה הגבעול הוא עד 30 ס"מ בדרך כלל. העלים באורך 4-9 ס"מ וברוחב 1.5-4 ס"מ, גוון ירוק כהה עם עורקים אדומים. הפרחים סגולים ומסודרים בתפרחת חרוטית, ולכל פרח 4 עלי כותרת מאוחים למחצה. הצמח עקר (כמו בני כלאיים רבים) ואינו מניב זרעים אלא מתרבה מייחורים. הנענע החריפה מעדיפה קרקעות לחות ושמש חלקית כדי לשגשג. לנענע החריפה אחוז גבוה של מנתול בעלים, שנותן לה את טעמה וריחה החזקים.
נענע משובלת
הנענע המשובלת היא צמח עשבוני בעל שורשים מפותחים המצמיחים גבעולים מעל לפני הקרקע, בדומה למיני נענע אחרים. עליה נגדיים, מוארכים ושפתם משוננת, ואורכם יכול להגיע בין 5-10 ס"מ. הפריחה בגוונים של סגול, ורוד או לבן, בתפרחות חרוטיות המקובצות יחדיו. הפריחה מתרחשת בין אמצע לסוף הקיץ. הריבוי הוא לרוב על ידי יצירת שיבוטים מקני שורש.
נענע הכדורים
נענע הכדורים היא צמח בעל שורשים מעובים המפתחים גבעולים מעל פני הקרקע. הגבעול בעל חתך מרובע, העלים נגדיים ומעוגלים בעלי ריח אופייני לנענע. הפרחים מסודרים בתפרחת כדורית בגוון ורוד בהיר, עם מספר כדורי תפרחת על כל גבעול עם רווחים ביניהם. הפריחה מתרחשת בין יוני לספטמבר בארץ ישראל.
נענע המים
נענע המים היא צמח המגדל שורשים מעובים תחת פני הקרקע, מהם הוא מוציא גבעולים שיכולים להגיע לגובה 90 ס"מ. חתך הגבעול רבוע, וגונו יכול להיות סגול או ירוק. העלים נעים בין מחודדים למעוגלים, בגודל 2-6 ס"מ. התפרחות כדוריות, עשויות מספר רב של פרחים בגוון ורוד בהיר או לילך, ומושכות מאביקים רבים. הצמח מתרבה הן מזרעים והן מייחורים.
נענע ריחנית
לנענע הריחנית גבעולים גבוהים (40 ס"מ עד מטר) עם עלים מנוגדים וצמודים בגוון ירוק בהיר. צורת העלים מעוגלת יותר ממחודדת, שפתם משוננת, אורכם בין 3-5 ס"מ ורוחבם 2-4 ס"מ. העלים יכולים להראות מעין פלומה מאוד דקה מעל או מתחת לעלה. התפרחות בצורה חרוטית בקצה הגבעול, ומכילות מספר רב של פרחים קטנים בגוון לבן או ורוד בהיר. טעם העלים פירותי ומתקתק יותר מנענות אחרות מסוגן.
נענע בסכנת הכחדה
נענע בכללי לא בסכנת הכחדה אך יש מין אחד שהוא בסכנת הכחדה. נענת המים ברשימת המינים בסכנת הכחדה. מבוסס על הספר האדום של צמחים בסכנת הכחדה בישראל מאת אבי שמידע, גדי פולק ואורי פרגמן-ספיר: צמח מים רב-שנתי ארומטי הגדל בבתי גידול מימיים ביצתיים. מוגדר כמין בסכנת הכחדה עקב נדירותו, הפגיעה בבתי הגידול והתמעטות מספר הגלילות והאתרים שבהם הוא גדל בישראל ועקב האטרקטיביות שלו כצמח לתה. בישראל הוא מין פריפריאלי ביחס לתפוצתו בעולם באזורים הממוזגים. בעולם אינו בסכנת הכחדה, אך בארצות צפון אפריקה אתריו מועטים ומאוימים.
איך מגדלים נענע?
צמחי הנענע גדלים בצורה כי טובה באדמה קלה באיזורים לחים ומוצלים, למרות זאת ניתן לגדל את צמחי הנענע בכל תנאי שטח. במידה וצמחי הנענע גדלים בשמש מלאה יש להקפיד על השקיה סדירה בקיץ. למרות שצמחי הנענע רגישים למגוון רחב של מזיקים ומחלות, מומלץ לשלב את צמחי הנענע בגינה האורגנית. עלי הנענע מפרישים לאויר אתר שמרחיק מזיקים מעופפים רבים. הם משמשים לטיהור אוויר, הפקת שמן מנתול המשמש לתעשיית הממתקים והתמריקים, משחות שיניים ולטיפול בכאבי בטן, ראש וכאבי מפרקים, חליטת תה ומאכל.
מתכונים בריאים
צ'טני כוסברה ונענע – מתכון בריא
רכיבים:
- 2 כוסות דחוסות עלי כוסבר
- 2 כוסות דחוסות עלי נענע
- 2-3 פיסות בגודל אגוז של שורש זנגביל, קלופות
- 3-4 פלפלונים חריפים קצוצים
- חצי כוס מיץ לימון
- רבע כוס מים
- חצי כפית מלח
- כפית סוכר
אופן ההכנה:
מקררים עד להגשה
רוטב נענע קר לדגים
רכיבים:
- 1 חבילת נענע, מופרדת לעלים
- 1/4 פלפל ירוק חריף
- 2 שיני שום
- 1/3 כוס שמן זית
- 1/3 כוס מים
- 1 לימון-סחוט למיץ
- מלח
- פלפל
אופן ההכנה:
2. טוחנים במעבד מזון את כל חומרי הרוטב, למעט שמן הזית .
3. מזלפים לתוך המסה שנוצרה את שמן הזית, וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד.
4. מתבלים את הדג במלח ופלפל, וצולים בתנור החם במשך 12-10 דקות.
5. מוציאים מהתנור ומברישים את הדג בממרח הנענע. מגישים.
משקה נענע צונן
- 1 חבילה גדולה של נענע
- 1/2 כוס סוכר
- 2 ליים טריים, חתוכים לרבעים
- חופן קרח
אופן ההכנה:
2. מוסיפים לסיר את הנענע והליים, ממתינים במשך כ-5 דקות נוספות, ומוציאים את הנענע.
3. מניחים לנוזל להגיע לטמפרטורת החדר, ומוזגים לקנקן עם הרבה קרח.
ואוו, תודה על הכתבה!
אני הולך להכין משקה צונן עכשיו!